Notice: wpdb::prepare werd verkeerd aangeroepen. De query bevat niet het juiste aantal placeholders (2) voor het aantal query-argumenten (3). Lees alles over foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 4.8.3.) in /home/kingmeadow/domains/kingofthemeadows.eu/public_html/programma2018/wp-includes/functions.php on line 4192
Kening fan ‘e Greide » Educatie

Educatie

Wat ontdek je als je beter leert kijken?

De combinatie van inhoud en speelse ervaring zorgt ervoor dat kinderen én hun ouders met andere ogen naar hun eigen omgeving gaan kijken. Bovendien heeft een vroege ervaring met onze natuurlijke omgeving een positief effect op latere keuzes in het leven, zo blijkt uit onderzoek.

Voor zowel kinderen als (groot)ouders valt er veel te beleven en te leren op het gebied van biodiversiteit.

Ontdek in het grote, het bijzondere. Schuilt in het groene gras nog een mooier verhaal?

Een greep uit de verschillende educatieprojecten:

  • Greidhoeke goes onderwijs is onderzoekend leren – Leren over de grutto en jezelf. De leerlingen volgen de grutto op zijn trektocht door Europa. Deze grutto is de metafoor voor de trekkende mens op zoek naar een duurzame en aantrekkelijke woonomgeving. Onderzoek naar de leefomgeving van de grutto maakt leerlingen bewust van hun eigen cultuur en woonomgeving. De vier plattelandsscholen geven dit project vorm aan de hand van een vernieuwende leermethode: onderzoekend leren voor de bovenbouw en verhalend ontwerpen voor de onderbouw. Dat komt er kort gezegd op neer dat de kinderen hier de vragen stellen. Zij geven het project vorm.
  • Op aventoer by de boer is een ontdekkingstocht voor basisscholen op de boerderij en in het weiland.  Met speciale aandacht voor (weide)vogels.
  • Gruttopad. Loop het Gruttopad en ruik, voel, en ervaar hoe het is om een grutto in de wei te zijn, samen met het prentenboek pykje fjouwer en de knuffel komt het gruttokuiken tot leven.
  • Underweizzz. Bermen, Bijen en Biodiversiteit. De heer A.S. Falteren pleit in het tv nieuws journaal voor het asfalteren van alle bermen in de gemeente. De enige kans om dit te voorkomen is wanneer leerlingen van groep 8 kunnen bewijzen dat er meer dan 20 soorten planten in de berm groeien. Met het maken van een herbarium met minstens 20 planten is het bewijsmateriaal geleverd. Dit wordt  bij de gemeente ingediend. Na een paar weken volgt een nieuwsflits op het journaal. Hierin zien we dat de kinderen er voor gezorgd hebben dat de plannen niet doorgaan en dat de bermen groen en bloemrijk blijven.
  • Op zoek naar de blije vis. Na 85 jaar is het door de aanleg van de Vismigratierivier Afsluitdijk bij Kornwerderzand weer mogelijk dat vissen van zoet naar zout water zwemmen en daar kunnen paaien, eitjes leggen en opgroeien. Leerlingen gaan op expeditie naar de IJsselmeerkust. Een ontdekkingstocht naar het leven en het uiterlijk van de vissen en de kwaliteit van het water.
  • Ontdek het Bûtefjild fossielvrij. Leerlingen in Noord Oost Fryslân ontdekken in het voor- en najaar de natte ecologische hoofdstructuur in het Bûtefjild vanaf een elektrische boot en leggen bijzondere momenten vast in een foto onder begeleiding van een natuurfotograaf.
Doel

Natuurlijke omgeving ontdekken

Contact
Pyke Kroes
Participanten
Bezoekerscentrum Mar en Klif (Oudemirdum), Natuurmuseum Fryslan (Leeuwarden), Botanische Tuin De Kruidhof (Buitenpost)