Notice: wpdb::prepare werd verkeerd aangeroepen. De query bevat niet het juiste aantal placeholders (2) voor het aantal query-argumenten (3). Lees alles over foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 4.8.3.) in /home/kingmeadow/domains/kingofthemeadows.eu/public_html/programma2018/wp-includes/functions.php on line 4192
Kening fan ‘e Greide » Over Kening fan ‘e Greide

Over Kening fan ‘e Greide

Diversiteit is een groot goed. Een wereld zonder verschillen zou verschrikkelijk saai en monotoon zijn. Kleurloos. En uiteindelijk levenloos. Voor ons landschap geldt hetzelfde: het is de biodiversiteit die het aantrekkelijk maakt. Voor flora, fauna én mensen.

Biodiversiteit is niet meer vanzelfsprekend

Lang hebben we biodiversiteit als vanzelfsprekend gezien. Maar in veel landen holt de variatie aan flora en fauna nu achteruit.

Ironisch is de rol van Nederland en Malta hierin, de culturele thuislanden van Europa in 2018. Zij scoren het slechtst van heel het werelddeel! Zo is in Nederland nog maar 15% van alle oorspronkelijke planten en dieren over. En wetenschappers toonden aan dat op plekken waar de natuur steeds minder voorstelt, ook talen en culturen verpieteren. Tijd dus voor bezinning:

In wat voor landschap
willen we leven?

Om te begrijpen waarom we ons druk maken, vertelt Kening fan ‘e Greide het verhaal van de biodiversiteit. Dat doen we met een te gekke mix aan evenementen en projecten in en rond 2018, als Leeuwarden-Fryslân culturele hoofdstad van Europa is. Belangrijke verhalenvertellers zijn de grutto, vissen en bijen. Zij houden ons een spiegel voor en zijn het kompas voor een biodiverse toekomst.

De kracht van een brede beweging

De kracht van Kening fan ‘e Greide zit ‘m in de samenstelling. Ontstaan als burgerinitiatief zijn we inmiddels een brede beweging van mensen met verschillende achtergronden. Boeren, vissers, imkers, kunstenaars, wetenschappers, muzikanten, natuurbeschermers, politici, geïnteresseerde burgers; allemaal zijn ze betrokken. Een diverse club, maar met dezelfde instelling: niet blijven hangen in wat misgaat, maar kijken naar de stappen voorwaarts.

Rond 2018 een te gekke mix aan evenementen

Kening fan ‘e Greide wil inspireren, kennis delen en innoveren. Maar bovenal een stimulans zijn voor de biodiversiteit. Zowel in landelijk, stedelijk als waterrijk gebied. We gaan voor een landschap vol leven. Een landschap dat een inspiratiebron blijft voor beeld en taal, muziek en kunst, cultuur en identiteit.

Doe mee, vier mee!

Laat je inspireren tijdens één van de evenementen van Kening fan ‘e Greide. Kom erachter hoe biodiversiteit werkt én hoe mooi en waardevol het is.

Vandaag al beginnen met helpen van de biodiversiteit? Dat kan! Bijvoorbeeld door verantwoorde keuzes te maken in de supermarkt. Maar behalve consumenten spreken we ook bedrijven aan op hun verantwoordelijkheid voor het landschap. Daarom bieden we organisaties diverse mogelijkheden om bij te dragen aan een biodiverse leefomgeving.